Kontrollerad färglyftning videosnuttar – ES-metoden
Ofta är bästa lösningen att först använda ES till några lager och ta sista lagret som ska bort med ES+ om Du ska avlägsna den täta ”plastfärgen” som ställt till det. Lämna gärna det intakta färglager om det är av samma sort tex linoljefärg, som det som ska på, naturligtvis är det nu giftfri diffussionsöppen färg.
- Användarvänligt och miljöanpassat till avfallssortering.
- Förbehandling inför ommålning med svenska hälso-, miljö-och användarvänliga prestationskemikalier
- ES-Metoden till hållbarhet. Inget behov av vatten som förut, för funktion, man skulle neutralisera yta inför ommålning.
- Smidiga billiga nitrilhandskar som Du slänger efter dagens slut, skyddsglasögon, statiskt laddad plastfolie och en borste eller pensel som Du använder som spackelspade, är vad Du behöver.
- Affärside’n är att vi tillhandahåller den metod och medel med vars hjälp ni får rätt yta som förutsättning för nytt diffusionsöppet ytskydd, bästa hållbarhet till framtiden.
- – Med hjälp av biologiskt nedbrytbara ES produkter binder du gammalt, ofta farligt ytskydd. ES medlen förväntas icke påverka lignin i trä, har så icke skett sedan år 2002.
- – Vi har ett nära samarbete med universitet, forskningsinstitut och leverantörer. Vi deltar också i ytskydds konferenser och större forskningsprojekt finansierade av EU.
- Vi är nu kompletta. Med ES4 har vi det som saknades för anpassning till ny färg i alla områden, inne och ute, denna produkt är så miljöriktig att den inte ens kräver miljömärkning, dvs icke märket utropstecken!
- Du avlägsnar lager efter lager, och alla lager med tid, men bestämmer själv vilka organiska lager som ska bort, ”plastfärg”, dålig limfärg, epoxi etc.
- ES-metoden är 5-7 ggr snabbare än den farliga upphettnings metoden. Kapacitet är upp till 8 kvm per timme beroende av antal omgångar lager till perfekt underlag för ny diffusionsöppen färg. Normalt krävs 2 omgångar, ibland 3, för fullgod upplösning till rätt underlag för ny giftfri diffusionsöppen färg med hållbar framtid.
-
- Du applicerar i ett eller två steg, styr borttagningen av organiska ämnen med temperatur, flöde, tid och rätt anpassat verktyg för skjuvning.
Kanske lämna det innersta av historiskt intresse, som vi gör med K-märkta ytor.
- – ES-metoden också den ojämförligt billigaste och skonsammaste metoden att uppnå rätt underlag inför ny hållbar miljöanpassad ommålning.
- Gör alltid tester med tre ES produkter för rätt resultat, de flesta ytor är unika inunder.
- …TILL HÅLLBAR FRAMTID!
- www.takcare.se. https://shop.takcare.se.
- Christer Grenbäck
kapsla in, lyft upp, ta hand om massan i anpassad tillsluten förvaring innan miljö- och avfallshantering. www.arbetsmiljoforum.se/ www.alsglobal.se/ hållbar miljöutveckling med ES-METODEN !
- Alla rester, gammal färg etc. ska till miljöavfallshantering.
Släta hårda ytor, skall ev. slipas/ ruggas upp före målning.
www.alsgloal.se/ www.arbetsmiljoforum.se/
—————————————————-
Historisk 1700 tals yta förstörd med penetrering.
Förstör inte k-märkt trä som här!
All blästring är penetrerande, såväl våtblästring som vattenblästring förstör materialet, tyvärr vet jag för jag var tyvärr med 1994 och utövade vattenblästring 700- bar på tunn normal takplåt 0.6-0.8 mm (teknik från 680 bar Hydroblasting Standards, International). Vi var generalagenter, jag försäljningsingenjör. Vi gjorde tester 1997 hos den tyske huvudman av högtryckspumparna, med takplåtar från finska stålverket Rautarukki. Nedslående resultat i det finska laboratoriet, vi tog bort stora delar av rostskyddet.
Studsvik hade fått en ide`efter våra många demonstrationer på olika mässor, att kunna dekontaminera med vatten. 1998 gjorde vi därför uppföljningstester på uppdrag av Svensk Kärnkraftsindustri med penetrerande vattenblästring på metallyta, betydligt tjockare än takplåt.
Plastisk deformation i metallen var vad vi hade åstadkommit, fick jag höra i mitt telefonsamtal med Studsvik.
Helt fel metod som vi hade försökt marknadsföra. Men det fanns ingen annan tidigare erfarenhet av plåttak och vattenblästring. I ärlighetens namn så hade vi inte fått bort mycket färg heller med vattenblästring.
Djupa runda spår, naturligtvis med färgen borta i spåren. Och plåtkonsulterna fick skriva att man med vattenblästringen skulle göra jämn snygg övergång, alltså öka avståndet på höjden succesivt från ytan där all färg var kvar till vattenmunstyckena . Alltså i norr där all färg var kvar, och likaså i delar av väst och öst.
Solen avlägsnar färg, men med enbart vatten kan man inte ta bort färg. Vi testade med hetvatten från 500 flatstråle till penetrering med vattenblästring 700- 2500 bar. Dessutom rätt omhändertagande inte praktiskt möjligt med rinnande vatten.
Men vi hade ju visat vad man kunde göra med vattenblästring jmfr den tidigare sandblästringen! Vi och leverantören visste ju inte bättre. Men håll med om att det lät bra att kunna ta bort färgen med vatten och första testerna vi gjorde 1994 var på Gripsholms Slott, där det då fanns ett annat företag på taket som löste upp plastisol med frätande färgborttagare.
Tack och lov förbjöds metylenklorid i Sverige 1996 och det röjde nu vägen för ES-Metoden med miljöriktiga icke frätande produkter som icke ändrar pH värdet på ytan. ES-Metoden, sedan många år varumärke, har jag haft i huvudet alltsedan jag själv på pappersindustrin som 10 åring blivit utsatt för frätande ”lut”, och senare läste att man kunde ”luta av ytor”. Vansinnigt! och i Sverige!!
Lämpligt område för vattenblästring är fortfarande fartyg, fartygsskroven är minst 6 mm tjocka.
Dessutom sker med all blästring, såväl kolsyreblästring som annan typ av våtblästring måttligt eller inget omhändertagande av farligt vatten med bla bly som rinner ned i dagvattenbrunn.
Med ES-Metoden använder Du miljöriktiga ES produkter flödigt utanpå ytan som icke ändrar pH värdet på ytan, kapslar Du in bakom statiskt laddad plastfolie, löser/ lyfter upp färgen och miljöavfallshanterar all gammal färg. Det tog 46 år till.